Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Saya doakan semoga semua pembaca berada dalam keadaan sihat sentiasa. Entri kali ini saya ingin memberi ulasan serba sedikit berkenaan penggunaan simkad mobile unifi. Walau bagaimanapun pada hari saya ingin ambil simkad iaitu 25 Januari Khamismaklumat tempahan order number dalam rekod tiada dan saya sudah hampir putus asa untuk mencuba mungkin disebabkan sistem yang kurang stabil dalam menerima akses daripada pengguna yang ramai dalam satu — satu masa.

Disebabkan pada hari tersebut tidak ramai yang tahu berkenaan simkad ini, maka tidak ramailah orang hadir ke kaunter TM Point. Tanpa melengahkan masa, saya minta isteri saya daftar menggunakan nama beliau dan pada hari yang sama juga terus boleh ambil simkad tanpa perlu menunggu masa yang lama. Pada petang hari yang sama, saya terus masukkan simkad dalam telefon saya iaitu Huawei P10 Plus yang sememangnya mempunyai fungsi 4G LTE.

Setelah menggunakan simkad ini seminggu, ada beberapa aspek yang ingin saya kongsikan antaranya ialah:. Saya kurang pasti coverage unifi mobile ini sememangnya menggunakan pencawang Telekom Malaysia atau Pencawang Celcom atau Celcom yang menggunakan pencawang Telekom Malaysia dan yang pasti semasa simkad dimasukkan dalam telefon anda boleh lihat sendiri di bahagian simcard management akan keluar My Celcom bukan webe, bukan P1 sehinggalah akan bertukar kepada Unifi. Internet pasti slow dan kadang — kadang tiada langsung.

Walau bagaimanapun line yang saya guna dalam simkad 1 iaitu my onexox penuh pada tempat dan masa yang sama. Kedua — kedua menggunakan platfom kemudahan pencawang yang sama jika betullah di bawah rangkaian celcom tetapi coverage berbeza.

Latte aptamil ar 1 600 g in aptamil

Seperti yang kita tahu setiap tempat coveragenya agak berbeza — beza mengikut kawasan. Hal ini agak mengecawakan saya sedikit sekiranya saya hanya menggunakan satu simkad sahaja dengan tiada pilihan lain, sudah pasti agak terganggu urusan harian. Dari segi penggunaan data pulak saya berterima kasih kepada pihak TM kerana memberi percuma 20 GB LTE dan saya telah mencubanya yang dikatakan diberi tempoh 90 hari selepas diaktifkan.

Dalam seminggu sahaja saya telah habiskan data 20Gb tersebut. Bagi saya kelajuan data yang menyokong fungsi 4G LTE boleh dikira agak bagus sehingga boleh download dengan laju dan melihat youtube tanpa loading cuma time peak hour agak slow sikit bermula 8 malam — 10 malam. Saya menggunakan hotspot ke satu laptop satu komputer dan satu telefon data masih lagi boleh digunakan dan tidak mengecewakan. Namun jika ingin dibandingkan dengan kelajuan data yang saya guna iaitu Onexox lebih jauh berbeza kelajuannya dan saya telah mencubanya dari segi speedtest.

Boleh lihat di youtube. Jika saya nak bandingkan dengan pakej data lain agak kurang berbaloi sebagai contoh data Onexox dengan RM50 saya boleh dapat 10GB data unlimited speed season pass dan mungkin juga data dari telco lain lebih berbaloi. Apa yang agak menarik sikit mobile unifi ini adalah data tiada tempoh expired, sekiranya kita beli 8GB kita boleh guna sehingga habis data tersebut tanpa fikir tempoh expired dan ini agak menjimatkan sesetengah pengguna.

Dari segi data ini saya berharap pihak TM sentiasa update dalam menawarkan data — data yang lebih murah berbanding dengan pesaing — pesaing telco lain. Agak berbaloi bagi pengguna yang tidak guna banyak panggilan lebih — lebih lagi tiada tempoh expired ditetapkan, almaklumlah sekarang ni ramai pengguna tidak menggunakan panggilan dengan kadar yang banyak.

Saya tidak banyak guna panggilan dan bagi saya tawaran yang diberikan tidaklah teruk dan membebankan pengguna dan boleh dikatakan masih relevan. Tarikh luput. Seperti yang diwar-warkan hashtage kredittakmati dalam promosi unifi mobile agak menarik dan sehingga kini saya tidak dapat tengok di mana tarikh expired simkad saya dan saya pasti tiada expired simkad dan plan yang nak guna seperti data dan minit panggilan terpulang pada kita.

Cuma disebut dalam term and conditions mereka sekiranya inginkan nombor itu kekal aktif buat pertama kalinya kena reload dan beli mana — mana pakej data atau minit dan sms dalam akaun apps yang disediakan dalam tempoh 90 hari selepas simkad diaktifkan. Apabila dah beli boleh guna sampai habis tak perlu risau lagi pembaziran dan ini adalah satu langkah yang ke depan bagi TM Mobile Unifi kerana tiada lagi telco yang berbuat sedemikian.

Cuma agak sukar dari segi untuk semakan minit panggilan dan data sekiranya tiada internet untuk elak daripada kehabisan secara tiba — tiba. Dari segi topup tiada masalah sebenarnya cuma menyulitkan sedikit bagi sesiapa yang tiada internet kerana topup hanyalah boleh dibuat melalui apps mobile unifi.

Disamping itu juga saya tidak dinafikan ada kebaikan dan kelemahannya salah satunya juga tiada kemudahan untuk pemindahan kredit daripada satu nombor unifi ke nombor unifi yang lain.

Walau bagaimanapun bagi saya itu semua bukan masalah kerana saya adalah orang yang sentiasa mempunyai kemudahan internet dan online banking.Please note that all the information of APN settings below were taken from online discussion forums throughout the Internet and it might not be completed or outdated. If you found inaccurate information please do let me know in the comment section below.

I have already change my apn for dg but still my mobile data couldnt be used, my hp is sony acro s. Pls help. Maxis prepaid broadband? Saya dah update bahagian Maxis APN untuk hotlink, sila cuba dan kongsi samada berjaya atau tidak? Assalam, i using lenovoa with celcom prepaid, buat pangilan dan terima pangilan boleh, tapi nak surf terus tak boleh langsung…minta tolong sahabat.

Bro, saya baru tukar ke celcom. Speedtest 11mbps, tp load page fb hampeh sungguh.

Cara Upkan speed webe dari capped. APN setting

Any help regarding this? AssaLammualaikum… Saya pakai iphone 5d n guna sim altel 4g… Tgk pada apn yg asl xsama dengan yg awk punya… Mcm ne saya nk wat ni… 4g jap tukar 3g pastu tkar balik 4g… Camne nk wat?

U Mobile 4G APN Settings Malaysia

Boleh internet unlimited kuota pkai digi rm3 sminggu. Aku bagi klu jela sbb trick ni aku yg explore. Xperlu bbm tu sume. Klunye nokia e7.

cara setting apn unifi mobile

Untuk tunetalk, setting hanya seperti diatas. Untuk celcom 4G, guna APN setting yang sama seperti diatas. Setting apn niee utk apa yerr,maksud nyaaa kuota unlimited kerr mcm mana keer internet lagi laju kerr. Compared to my other phone note 4 on celcomit can get 4g. For your info, both phones are in the same room. To my knowledge the settings throughout Android OS are straight forward. Or call their hotline number from your celcom mobile.

All Android phone should have pretty much the same settings structures. Settings di atas dah diupdate. Digi ada 2 APN iaitu 3gdgnet untuk plan data sahaja dan diginet untuk plan mobile dan data. Jika tiada, hubungi pihak Digi untuk menukar sim ke sim 4G. And for Bearer what should i select? Nie setting untuk internet maxis kerr,semua maxis boleh pakai atau kena on kan plan internet dulu.

I already follow all step for that maxis apn but the mobile data still not appear for my dony xperia miro pla help me asap ty. I already follow all the step given got maxis 3g internet but the mobile data not appear for my sony xperia miro hope you guys can help me asap. Banyak sebenarnya cara nak jimat data, contohnya bagi Android, guna Onavo Extend atau My Data Manager untuk jimat data.

Opera Max pun sama konsep iaitu compress data di server lepas tu web yang korang surf tu sudah compressed. Maaf, persepsi bahawa penggunaan proxy boleh buatkan data unlimited adalah sangat salah sama sekali. Tidak sama sekali penggunaan proxy dan vpn ni menambah kelajuan atau menjadikan quota menjadi unlimited.

Maybe line kat situ tak kuat atau luar coverage high speed. I wondering where is the problem. Have a try and see if it works.

Hevi steel density

All the settings are really straight forward, which part did you have problem with?When you first receive the SIM card either by the friendly customer service from TMpoint or friendly courier guy via delivery, most of you would be excited to put the SIM card into your phone and start using unifi mobile, be it postpaid or bebasplan. APN setting is just like a gate waiting to be open for more adventure, so it's crucial to get this part done at first time.

Verizon hotspot network security key

There are instances where you won't be getting this message automatically. No fret To check and change, please follow the steps below. Option 1. Android :. In your SMS function, key in "Data" and send to "" shortcode to allow the internet settings to be pushed to your phone. This SMS will be zero-charged. Option 3. Login to your selfcare website and then click on Subscription. Option 4. If all of the above fails to work, do chat with Livechat team to have them send the APN settings to you.

Go to Solution. Need help? Turn on suggestions. Auto-suggest helps you quickly narrow down your search results by suggesting possible matches as you type. Showing results for. Search instead for. Did you mean:. Go to solution. Retired Sheriff. How to set APN settings. Reboot your phone if necessary. Option 2 In your SMS function, key in "Data" and send to "" shortcode to allow the internet settings to be pushed to your phone.

Option 3 Login to your selfcare website and then click on Subscription. Option 4 If all of the above fails to work, do chat with Livechat team to have them send the APN settings to you.

All forum topics Previous Topic Next Topic. Re: How to set APN settings.It can be found at your TM bill. Welcome to our new portal! Let's create you a new web profile. No Contract.

cara setting apn unifi mobile

Buy Now. Download mobilecare unifi app and enjoy the add ons. Download Now. Postpaid Roaming IDD. Personal Business.

cara setting apn unifi mobile

Select ONE to proceed. Mobile Postpaid. Wireless Broadband unifi Air. Frequently Asked Questions. Fibre Broadband. Broadband unifi Lite. How to view and pay bill. What is Service ID? Hi There! Say hello to the best postpaid plan for everyone! Freedom to choose your contract.Go to Solution. Tap Settings. Tap Mobile data. Tap Mobile Data Options. Tap Mobile data network. In Personal hotspot tap APN.

Enter webe. Tap Back arrow 3 times. Tap Personal hotspot. Tap Personal hotspot switch to make it enable. Tap Turn on Wi-Fi and Bluetooth. Now Personal hotspot is enabled. Tap Apps. Tap Mobile hotspot and Tethering. Tap Mobile hotspot. Tap Mobile hotspot switch to make it enable. Tap More. Tap Configure Mobile hotspot. Fill in your preferred Network name 9. Tap Security. Tap Open. Tab Save Now Mobile hotspot is enabled.

Unifi APN Settings for iPhone iPad

Tap All tab. Tap Portable Wi-Fi hotspot. Tap Portable Wi-Fi hotspot switch to make it enable. Tap Set up Wi-Fi hotspot. Network SSID will be filled by the customer.

Tap None.

Sottomisura 16.3.2: differimento termini operatività sian per dds

If you're using a device that isn't listed above, don't worry. You can still enable a Personal Hotspot by clicking on the Knowledge Base link on the menu bar and select your current mobile phone model. There are step-by-step instructions and images that'll get you online and sharing in just a few minutes for all other phone manufacturer 1. Under Simulator, on the left side navigation, click on Connectivity Settings 4. Look out for How to do Portable Wi-Fi hotspot settings.

Simply follow the instruction on the right to complete the settings. Need help? Turn on suggestions.Apa itu UniFi? Kamu tidak perlu repot mikir gimana cara update firmware perangkat unifi,karena versi firmware akan mengikuti versi dari UNIFI controller yang kamu gunakan, Begitu proses adopt berjalan otomatis firmware perangkat yang di adopt akan diupgrade secara otomatis dengan firmware yang ada di UNIFI controller mu.

Jadi gak usa kaget kalau tampilan nya berbeda banget dengan versi terdahulu,tapi pada dasarnya sama kok untuk menu-menunya tinggal di explore aja sapa tau ada fasilitas anyar. Perlu diingat default IP perangkat Ubiquity adalah Adopt adalah istilah ketika kita melakukan proses adopsi Login ke perangkat unifi menggunakan UNIFI Controller supaya perangkat unifi kita bisa setting lewat aplikasi unifi controller.

Untuk bisa melakukan adopt ada hal penting yang perlu kita perhatikan diantaranya:. Setelah komputer yang terpasang unifi controller bisa ngeping terkoneksi ke perangkat unifi saatnya kita melakukan proses adopt. Profile site ini yang digunakan untuk mengatur perangkat unifi kita yang akan kita setting seperti.

Implementasi penggunaan unifi untuk hotspot dapat kamu lihat pada tutorial cara membuat hotspot aman dengan vlan mikrotik menggunakan AP UniFI. Post a Comment.I noticed there are some of new users who maybe kinda lost when searching their issues in this board.

5r reflection sample

Because of lots of new post, they cannot find what they are looking for then they posted a new one, creating one big cycle of uncertainties. No worries, i will gather all the hot issues in this post, and float it for you guys to see and understand. I will keep this as simple as i can, so please keep up ya. A : Do basic troubleshooting first. Check your APN setting, check your coverage. If everything ok then hit livechat ASAP. A : Livechat for mobile are different then livechat for home.

You can access livechat for mobile using your app mobile unifi for prepaid and mobilecare unifi for postpaid or self-care portal postpaid only. A : If livechat cant, then im sure that is not normal one. Please PM me and we discuss that problem together. A : Check your outstanding bills with your old telco. If you are OK, then PM me your phone number and i will help you with that. Good news! Livechat can help you with this issues now. Just Log in self-care and chat with them.

A : Its because of your pro-rate usage charge. Remember the date you activate the sim until the end of that month. That usage will be added with RM59 for your first month. Remember, unifi Mobile starts at 1st every month.

Q : I am existing webe user. A : You might have used a foul words or your posting are not suitable with family friendly community.

Second warning and you will be permanently banned. I will add this from time to time. If you want your questions in this list, reply this thread below. For Postpaid, the live chat in mobilecare unifi apps I guess it not connecting to the Live chat agent it just freeze up and then end the live chat itself. I have tried contacting everywhere.

Tried live chat, called the hotline, messaged on Unifi Facebook, texted on Unifi Whatsapp. Nobody replies!